Folkeligt Stolemøde

Den 7.-8. juni kl. 10-17
Østergård Hovedgård, Østergårdsvej 1, 7870 Roslev

Busafgang fra Skive rutebilstation kl 9.30 og kl. 12.30
Bussen afgår fra Østergård til Skive kl. 13.30 og kl 18.00

Arrangør: Foreningen GRASSLANDS sammen med borgere fra Fursundegnen

 

PROGRAM

Program for et Folkeligt Stolemøde – begge dage:

10.00: Dørene åbner

10.30: rundvisning ved Poul Emil Kristensen/Knud Erik Jakobsen

11.00 – 12.00: lyrikoplæsning

12-13.30: frokost og musik-matiné  - der kan købes lunch-box og Østergårds venner sælger te, kaffe og kage

14.00 : rundvisning ved Poul Emil Kristensen/ Knud Erik Jakobsen

15.00: Opvisning ved Living Room Circus

16.00: Kagekonkurrence 1 (gode boller), smagsprøver og publikumsafstemning

17.00: revy – potpourri ved Thorum revyen

18.00: slut

 

Samtidig er der i de forskellige rum:

”Stole-liv” – performance ved Tina Andersen

Udstilling af historiske stole

Udstilling af Stole Fra Salling

Udstilling af skoleelevernes stolemodeller fra Projekt Stols og Læringsambassadens workshops på Oddense og Durup Skole, og Tieren i Skive

Videoprojektioner af bl.a. festspillet ”I krabbekløer”

 

Og udendørs:

Stolelege

Dampbøjning af træ til stole

Redesign workshop – forvandling af gamle stole

(Des)orienteringsløb – en slags skattejagt med stole

Kagekonkurrence

Kreativt værksted

 

STOL: Jagten på Sallings arv

Kan et borger-håndværker-designer-kunstnerprojekt med stolen som holdepunkt være med til at genoplive Sallings ry som et slaraffenland for møbelhåndværkere? Måske. Forsøget er i hvert fald i gang.

”Vi tænker ofte på Salling som et landbrugsområde, men her er faktisk en meget stærk industriel kulturarv. Næsten alle jeg har mødt har – eller kender nogen der har – arbejdet indenfor møbelindustrien”, fortæller Lene Noer. Hun er kunstner og kurator for sammenslutningen Grasslands, som arbejder med udviklingen af landdistriktsområder med kunst som omdrejningspunkt. Og som står bag projekt STOL.

”Jeg har i de seneste år gået op og ned af møbelfabrikken i Åsted og hørt en masse historier om alle de møbelfabrikker, der har været i Salling. På et tidspunkt var der omkring 70. Det er virkelig mange”, understreger Lene Noer.

Det er netop den tradition, projekt STOL har bidt sig fast i. Formålet er at skabe en platform for møbeldesign, som kan bidrage med konkrete idéer til de omkringliggende industrier:

”For det er ingen hemmelighed, at Salling har brug for at kunne tiltrække og fastholde de unge og skabe arbejdspladser. I øvrigt synes jeg også det er vigtigt at genoplive den stolthed og respekt for håndværksfaget, det fortjener”, bemærker Lene Noer.

 

Når kunst møder design

STOL skal ikke kun se bagud på det, der engang var – det skal også tænke fremad. Tænke i redesign og genbrug. Tænke det grønne og bæredygtige ind i processen og produktionen. Skabe fremtidens stol. For selvom en stol kan synes at være et stykke inventar med et banalt formål, kan de færreste mennesker alligevel gå i værkstedet og skabe markedets ny klassiker. Det er en færdighed og en faglighed, at få materialer, form, stil og ideologi til at gå op i en højere enhed:

”Vi tror, at vi kan frembringe den perfekte stol ved at koble håndværkere, kunstnere og designere. Med fælles kræfter kan vi arbejde i krydsfeltet mellem det kunstnerisk unikke og det designmæssigt producerbare. Stole man sidder godt i, og som er usædvanligt spændende, smukke eller sjove at se på, og som samtidig forholder sig til tanken om redesign og genbrug”, siger Lene Noer.

Forskellen på kunstneren og designeren er måske lille, men markant. For designeren må have for øje, at deres skabninger kan reproduceres og sælges. Kunstneren har den totale selvbestemmelse – og dermed muligheden for at gribe stoledesign anderledes an. Det er netop den kombination, som i samarbejde med lokale, nytænkende håndværkere og lokale borgere skal indsprøjte det særlige Salling-DNA i nye kreationer.


Problemet med stole

Men når man som ganske almindelig borger, ung håndværker, designer og kunstner udfordrer de store stolemestres enemærker, kan et projekt som dette så bære?

”Jo”, mener Lene Noer:

”For problemet med stole er, at der er lavet enormt mange fantastiske stole af internationalt anerkendte mestre: Arne Jacobsen, Verner Panton, Hans j. Wegner. Men siden deres storhedstid er der ikke lavet ret mange spændende stole. Der er ingen fornyelse, og den danske minimalisme kammer hurtigt over i det kedelige. Det tager vi som en udfordring”, siger Lene Noer med et smil.

Selv hvis STOL resulterer i en bunke stole, der ikke kan bruges til noget som helst, er der alligevel en vigtig læring i det fællesskab, der er opstået omkring projektet i lokalområdet.

”Med STOL graver vi i historien og får den til at pege ind i fremtiden – og vi gør det ved at involvere borgerne i området. Vi mærker, at der er opstået en særlig fællesskabsånd, og det har stor værdi at opnå fælles fodslag og en større bevidsthed om, hvad vi kan gøre, når vi løfter sammen”.

 

Publiceret 08-04-2019