Smag på jernalderen

Den 14. juni kl. 12-16

Bålhytten ved Børnenes Paradis, Skive

 

Entré: Gratis.
Skive Museum er åben, og du er velkommen til at gå på opdagelse her før eller efter besøget i bålhytten.
Det koster alm. entré for voksne, gratis for børn under 18 år.

Arrangør: Museum Salling

 

Smag på jernalderen

Hånden på hjertet: Har vi overhovedet nogen anelse om, hvad jernaldermennesket puttede i munden for 2.000 år siden?
”Ja, det har vi absolut”, understreger Elisabeth Barfod Carlsen, som er formidlings- og forskningskoordinator ved Museum Salling:
”Vi ved, hvad de dyrkede og hvad de havde i køkkenhaverne. Vi har fundet deres brændte rester i krukker og pollen som afslører jernalderens planteliv. På den måde kan vi genskabe, hvad de spiste dengang”.

Bliv din egen jernalderkok
Men hvad spiste jernalderfamilien så? Jo, når du besøger bålhytten for at genopdage jernalderen den 14. juni, vil du bl.a. blive budt på fladbrød, du selv kan bage over gløderne (selvfølgelig på en bageplade af jern). Du kan også prøve kræfter med at kærne din egen smør til fladbrødet, og hvis du vil, kan du tilmed smøre lidt honning på – men kun en lille smule:
”Honning var meget dyrt i jernalderen, for det var vilde biers. Smør var også en luksusting. Koens mælk skulle nemlig først og fremmest bruges til kalven. Kød havde man heller ikke meget af, så det skulle række så længe som muligt. Derfor levede jernalderfamilierne især af brød og grød. Det betød også, at både rig og fattig sultede, hvis høsten slog fejl og man ikke fik korn nok til vinteren”, fortæller Elisabeth Barfod Carlsen.
Hun tilføjer, at der udover brød, honning og selv-kærnet smør står en dampende gryderet klar til smagsprøver:
”De vidste også dengang i jernalderen, at man får meget mad ud af at koge råvarerne i stedet for at stege dem. Derfor serverer vi også en god og fyldig suppe med bygkerner, røget kød, svampe og løg – alt sammen råvarer man i den grad kendte i jernalderen”, lyder det.

Den klimavenlige jernalderfamilie
Skive Museum håber på at se så mange børnefamilier som muligt. Ikke mindst fordi oplevelsen kan være en god anledning til at lære lidt om fortiden – og få en snak om fremtiden:
”Vi vil gerne lære børnene lidt om, hvor tingene stammer fra, og det kan være spændende at opleve, at man allerede for 2.000 år siden – og endda længere tilbage – spiste mad, vi også har i dag: brød, mælk, øl, smør, honning og gryderetter”, siger Elisabeth Barfod Carlsen:
”Og ikke mindst kan det måske få nogle til at tænke lidt på miljøet, for jernaldermennesket var faktisk ganske klimavenlig i sit valg af menu: De brugte råvarer, de naturligt havde omkring sig og sparede på kødet".

 

 

Publiceret 11-04-2019