Middelalderliv og Søgang ved Spøttrup Borg

Den 15. juni kl. 12-16

Borgen 6A, 7860 Spøttrup

 

Entré: Almindelig entré til borgen. Alle udendørs arrangementer er gratis.

 

Dagens program:

Kl. 10 – 16        Spøttrup Borgs Venner sætter liv i borggården

Kl. 11 – 12        Museumschef Inge Kjær fortæller i krydder- og lægeurtehaven “Om Folkemedicin”: Lægeurter som enhver husmoder kendte, og som de kloge mænd og koner også brugte.

Kl. 13 -14          Det klassiske kammerensemble Divertimento spiller i velkomstbygningen

Kl. 14- 16          7 km søgang. Frisk travetur rundt om Spøttrup Sø.

 

Kloge koner og deres urter

Alternativ behandling og naturlægemidler er ganske udbredt i dagens Danmark – men det er bestemt ikke et nyt fænomen. Gennem århundreder har kloge koner og mænd brugt naturens eget medicinskab til at lindre lidelser lige fra betændelser til hårtab, fødsler, uønskede graviditeter og andre skavanker. Indimellem på bekostning af deres eget liv, fordi dødsstraffen ventede den, der udøvede troldkunst og kvaksalveri. Men blandt befolkningen var det ofte kloge mænd og koner, der reddede liv, for de færreste havde dengang råd til at leje en hestevogn af en gårdmand og begive sig på den lange tur til nærmeste storby for at besøge en rigtig læge. Og – måske – kunne den lokale kloge mand eller kone sit kram bedre end den veluddannede læge og hans instrumenter.

Den 15. juni kan du i Spøttrup Borgs urtehave møde én med en viden udover det sædvanlige omkring lægeurterne og Skiveegnens kloge mænd og koner – historier der går helt tilbage til 1600-tallet: nemlig museumschef Inge Kjær Christensen. Hun deler ud af sin viden om lægeurter og de mange spændende historier om dem, der brugte dem til at gøre godt og skidt.

 

 

Tag med på ”Søgang”

Der er dømt frisk luft og en god travetur rundt om Spøttrup Sø, når Museum Salling inviterer på Søgang i selskab med museumsinspektør Sam Wullum. Her genopdager vi det landskab, der ligger udenfor borgen – og bliver klogere på, hvordan det er opstået, hvad det blev brugt til og hvad der har været.

Turen begynder ved borgens vindebro med beretningen om Spøttrup Borgs beliggenhed på en bakkeskråning ned til Spøttrup Sø. Vi hører om Niels Breinholt, som fra midten af 1800-tallet ejede Spøttrup Borg – og hvordan den yderst driftige herre bidrog til at afvande den 50 hektar store Spøttrup Sø for at få nogle gode engarealer til studedrift. Søen var faktisk tørlagt helt frem til 1994, hvor den blev genetableret.

Turen går mod nord, hvor der plejer at være et helt fantastisk fugleliv på søen med gæs og svaner. Man kan også være heldig at se en havørn højt oppe under skyerne. På vestsiden af søen krydser vi udmundingen til Limfjorden, hvor vi møder geolog Bo Schulz fra Fur museum og får os et hvil. Her på vestsiden af søen findes der et fantastisk sted med bord og bænke, hvor der er et flot kig til Spøttrup Borg fra søsiden. Bo fortæller om naturen og landskabet ved Spøttrup Sø – hvordan det er opstået.

Turen fortsætter syd om søen, hvor der godt kan være en smule pløret, og ender ved Spøttrup Borgs velkomstbygning.

 

Tidspunkt:         15. juni kl. 14 - 16

Mødested:       Vindebroen ved Spøttrup Borg

Tilmelding:       Der kræves ingen tilmelding

Påklædning:     Tøj til en cirka syv kilometer lang travetur, hvor det godt kan været pløret.

 

Publiceret 11-04-2019