Genopdag historien om studehandlerne
Den 15. og 16. juni

Ny Spøttrup, Heden 19, Rødding

Entré: 30 kr. for voksne – børn under 12 år gratis

Arrangør: Ny Spøttrup i samarbejde med Rødding Friskole og foreningen Rødding – Æblets By


PROGRAM

I åbningstiden kan du frit gå rundt i stuehuset og genopdage stemningen fra gamle dage. Her kan du bl.a. komme helt tæt på tøj fra 1800-tallet, bl.a. folkedanserdragter og kjoler, som udstilles i stuerne.

Genopdag også historien om friskolen i Rødding. Folkene på Ny Spøttrup var nemlig blandt drivkræfterne bag friskolen. Hvorfor blev friskolen lavet, og hvorfor er den her i dag?

Lørdag kan du få en snak med lærere og elever fra friskolen, prøve kræfter med et orienteringsløb for børn og voksne og smage friskolens pandekager, bagt over bål.

Få desuden historien om æblerne i Rødding: Først var der en æblehave på Spøttrup Borg, så blev der dyrket æbler på husmandsbrugene - og nu er der æbler alle vegne. Og hvordan bliver en lille kvist til et helt nyt træ? Mød æblefolkene, smag mosten og genopdag historien om Røddings æbler.

… Måske får du også mulighed for at opleve, hvordan det var at køre i hestevogn ligesom man gjorde på studehandlernes tid?

 

Dagsprogram lørdag den 15. juni:

Kl. 10: Dørene åbner

Kl. 10-16 Adgang til Ny Spøttrups stuehus

Kl. 10-16 Mød Rødding Friskole i æ Beeshus

Kl. 10-16 Mød foreningen Rødding-Æblets By

Kl. 10-16 Genopdag-orienteringsløb for børn og voksne

Kl. 10-16 Rødding Friskole sætter gang i legen

Kl. 11: Marianne Lindsmann præsenterer sin nye bog om Ny Spøttrup og dens ejere gennem 150 år.

Kl. 11-16 Rødding Friskole bager pandekager over bål

Kl. 14: Foredrag om gården og studehandleren Niels Breinholt

Kl. 16: Tak for i dag.

 

Dagsprogram søndag den 16. juni

Kl. 13: Dørene åbner

Kl. 13-16 Adgang til Ny Spøttrups stuehus

Kl. 13-16 Udstilling om Rødding Friskole i æ Beeshus

Kl. 13-16 Mød foreningen Rødding- Æblets By

Kl. 14: Marianne Lindsmann præsenterer sin nye bog om Ny Spøttrup og dens ejere gennem 150 år.

Kl. 15: Guidet rundvisning på Ny Spøttrup med fortælling om studehandleren Niels Breinholt

Kl. 16: Tak for i dag.

 

Fortællingen om et menneske

Gemt væk fra landevejen med udsigt til fjorden finder du den gamle studegård Ny Spøttrup. Her bor Marianne Lindsman, som ikke blot arbejder på at indrette sit hjem i tråd med gårdens storhedstid i det 17. århundrede – hun har også gravet dybt i historien om gårdens berygtede ophavsmand. En historie som på mange måder ikke er fortalt endnu.

 

Marianne Lindsman synes at vide alt, der er værd at vide om de hemmeligheder, de rå mure har lyttet til i århundreder. Hun har i symbolsk forstand vendt hver en sten i sin ejendom, mens hun har renoveret, genetableret og indrettet sit hjem med udpræget respekt for stedets historie.

”Jeg plejer at sige, at jeg renoverer baglæns”, siger Marianne Lindsman, mens hun viser rundt.

Her står Madam Blå på rad og række, mens ilden knitrer i brændeovnen, de guldindfattede malerier pryder væggene over de tunge møbler - og næsten enhver flise bærer præg af 150 års brug. Slidt, men ikke udtjent. Snarere sælsomt præget af tid og liv, der har passeret. Hvert eneste rum er nu en fortælling i sig selv. Og det er først, når man bevæger sig rundt på den store studegård, at man for alvor forstår omfanget af den bedrift, der har skabt den: for bygningerne er opført af kampesten, der er fundet på markerne omkring Spøttrup. Tonsvis og atter tonsvis af sten er møjsommeligt blevet hentet hjem fra den oppløjede hede med hestevogn.

525 kvadratmeter stuehus og dertil hørende lade og stald. Opført i 1870 under studehandleren Niels Breinholt fra Spøttrup Borg – en ualmindeligt markant og driftig herre, som sammen med resten af sin slægt havde en enorm betydning i 1800-tallet. Både lokalt og i hele Danmark, fordi studehandlernes eksport satte gang i både togdrift og skibsfart og skaffede penge i statskassen.

En tid de fleste i dag ikke ved ret meget om, men som har påvirket hele Danmarkshistorien.

 

”Det springer på én”

Det lå ellers ikke i kortene, at Ny Spøttrups far Niels Breinholt og fortællinger fra studehandlernes storhedstid skulle genopstå her under Marianne Lindsmans vinger. Marianne selv er fra Horsens, hendes mand Leif fra Fyn, og de boede i årevis i Åkjær udenfor Skive. I 2007 faldt Leif imidlertid for den gamle studegård Ny Spøttrup – som på det tidspunkt havde stået tom i seks år og var forfaldet i en sådan grad, at de mørnede tapeter og mugsorte lofter kun kunne vinde en håndværkers hjerte. Og Leif var netop en dedikeret håndværker:

”Jeg syntes ikke, vi skulle købe stedet, men min mand insisterede. Han forestillede sig, at han nemt kunne ordne det hele. Så vi købte gården og flyttede hertil”, fortæller Marianne.

To år senere døde Leif. Hans enke stod tilbage med en studegård, hvor renoveringen kun lige var begyndt og 3,5 hektar jord. Marianne kunne have forladt det hele, men hun blev. Også selv om kampene for at realisere drømmene for stedet sjældent har været nemme:

”Men det her sted springer på én. Man kan ikke slippe det eller bare være ligeglad”.

 

En grisk mand?

Og hvem var så studehandleren Niels Breinholt, og hvordan gik det til, at han fangede Marianne Lindsmans opmærksomhed?

”Da min mand og jeg flyttede herud, kendte vi ikke meget til hverken Salling eller studehandlerne, men vi fik at vide, at ham der havde bygget vores nyerhvervede gård hed Niels – og at han i øvrigt var ”en grimme ka’l””, beretter Marianne Lindsman:

”Jeg hørte så uendeligt meget dårligt om ham: Han havde tørlagt Spøttrup Sø, ødelagt Spøttrup Borgs kælder for at lave brændevin, brændt det gamle godsarkiv og solgt døbefonten fra Rødding Kirke til en mand, der brugte det som svinetrug. En rædsomt grisk mand”.

Men beretningen om den grådige og barske Niels Breinholt, som uden tvivl ville have solgt sin egen oldemor til fanden for klingende mønt, bed sig ikke fast hos Marianne Lindsman:

”Jeg tænkte, at der da må være noget godt at sige om et menneske. Så jeg begyndte at lede, og det viste sig, at det var der - og det er der”.

Faktisk er der så meget at sige om den driftige Niels Breinholt, at Marianne Lindsman har skrevet en hel bog om netop ham, om Ny Spøttrup og om studehandlerne på egnen. Bogen udkommer officielt i forbindelse med Niels Breinholts 200 års fødselsdag den 10. juli, men interesserede kan allerede erhverve den på forhånd i forbindelse med GENOPDAG-arrangementet.

Min ven Niels

Men hvorfor beskæftige sig med en mand, der har været død i så mange år – og føle så stærkt for at forsvare ham og de handlinger, der gang på gang satte lokalområdet på den anden ende?

”Niels er blevet min ven. Jeg går og passer lidt på ham, for jeg synes, det er synd kun at tale dårligt om ham. Han var en meget karismatisk mand”, siger Marianne Lindsman med et smil:

”Han har været for meget på én eller anden måde - men der er også så mange, der er for lidt”.

Marianne Lindsman peger på, at Niels Breinholts eftermæle er mere nuanceret, end de fleste som har stiftet bekendtskab med hans historie har oplevet:

”Hans familie sagde om ham, at han var ærlig, sanddru, venlig og godtroende. Samtidig var han en iværksætter, som ikke kunne holde sig til det sikre – han satsede, og nogle gange gik det ikke så godt, og det bebrejdede man ham – og bebrejder ham stadig i dag”, siger hun:

”Jeg tror, det kan være både spændende og sundt at vende historien lidt på hovedet og genopdage det hele med nye øjne. Det er blandt andet det, jeg vil med arrangementet den 15. og 16. juni - og med bogen. Jeg synes også, det er vigtigt at give folk adgang til et stykke af deres egen historie, de måske ikke har oplevet endnu. Der er rigtig mange efterkommere af de gamle studeslægter derude”.

Publiceret 11-04-2019