Jubilæumsfestival på Ørslev Kloster

Den 8. juni kl. 13-17

Sted: Ørslev Kloster Arbejdsrefugium, Hejlskovvej 15, 7840 Højslev

Entré: Gratis

Praktisk: Påklædning efter vejret.

Arrangør: Ørslev Kloster Arbejdsrefugium

 

Foreløbigt program:

· 13.00: Velkomst i klostergården – med fællessang

· 13.15: Fløjtespiller Eva Legêne

· 13.20: Fejring af jubilæumsbogen samt oplæsning af uddrag fra de tilstedeværende forfattere

· 13.45: Åbning af det nye Bösendorfer-flygel ved pianist David Strong, m/åbne vinduer.

· 14.15: Det fortællende Teater spiller ”Lille Dessert”

· 15.00: Divertimento (strygerensemble) spiller i Spisestuen, m/åbne vinduer

· 15.45: Chili Turèll

· 16.15: Herning Kirkes Drengekor (i Ørslevkloster Kirke)

 

Samtidig kan du opleve:

  • Plancheudstilling af de forestående restaureringsarbejder
  • Åben kirke
  • Kringlebar i kælderen

For børnene er der underholdning på Dansepladsen, hvor dukketeatret 'Den Blå Heks' spiller. Tag også med på skattejagt i skoven.

 

 

 

50 år med Ørslev Kloster Arbejdsrefugium

I hverdagen vogter de tykke, hvide mure over fred og fordybelse. Men ikke den 8. juni. Her slår Ørslev Kloster nemlig dørene op for en sprudlende jubilæumsfestival med musik, teater, oplæsninger, kunst og kulturhistorie i enhver krog af bygninger, park og skov – og du er inviteret med.

50 år. Det er egentlig et forsvindende lille udsnit af stedets næsten 1000 år lange eksistens, og alligevel en meget vigtig del. For med det seneste halve århundrede som arbejdsrefugium har Ørslev Kloster i den grad fundet sin eksistensberettigelse i en fortravlet, moderne verden – og med sit absolutte tilbud om arbejdsro skabt et solidt afsæt for kulturelle og kunstneriske præstationer, som rækker ind i fremtiden:

”Vi står i år på skuldrene af 50 år. Dem vil vi se tilbage på, mens vi samtidig kigger 50 år frem. Den 8. juni skal vi ikke blot genopdage Ørslev Kloster og dét, der er bragt frem i lyset her. Vi skal også gentænke klosterets og arbejdsrefugiets fremtid”, siger klosterforvalter Janne Fruergaard Keyes.


Hvor tiden står stille

På jubilæumsdagen kan du opleve et bredt program, som bl.a. byder på udpluk af litteratur, musik og kunst, som er skabt på klosteret – du kan også møde dem, der har skabt det:

”Alle der kommer med noget på dagen har tilknytning til klosteret”, fortæller Janne Fruergaard Keyes.

Det har ikke været vanskeligt at finde gæster, som gerne ville deltage på dagen. Kunsten har nærmere bestået i at begrænse sig. For hele 40.000 gæster har gennem de seneste 50 år arbejdet med forskellige projekter på stedet. Og det stopper ikke her:

”Der er et stort behov for et sted som dette. Vi kan se, at arbejdsrefugiet er vigtigt, for folk bliver ved med at komme. Derfor er vi ivrige efter at bevare det – fordi der er brug for det”, understreger Janne Fruergaard Keyes.

Man mærker det straks, man træder indenfor. Alt er anderledes på Ørslev Kloster. Her er en anden fornemmelse, andre overflader, en særpræget atmosfære. Ingen ure. Tiden eksisterer ikke i klosterets stilhed. Der er intet at deltage i, ingen forstyrrelser. Du er alene med dig selv og dine tanker.

”Vi er meget bevidste om, at Ørslev Kloster ikke skal være som dit eget hjem. Det må ikke være genkendeligt. Det rykker noget i folks bevidsthed at forlade det velkendte og bringe sig selv herud”, siger Janne Fruergaard Keyes og tilføjer:

”Jeg har hørt gæster sige, at ordene nærmest kravler ned af væggene her – og at du på én dag kan nå det, der tager en uge at lave derhjemme”.

 

Ørslev Kloster er for alle

Udover at blomstre som arbejdsrefugium, er Ørslev Kloster ét af Nordens bedst bevarede nonneklostre. Foreningen, som er hovedpulsåren bag stedet, er derfor også opsatte på, at lade kulturarven komme så mange som muligt til gode:

”Ørslev Kloster tilhører ikke nogen - det er for alle”, slår Janne Fruergaard Keyes fast:

”Derfor finder vi det vigtigt, at mennesker som ikke nødvendigvis har en grund til at opholde sig på arbejdsrefugiet alligevel får lejlighed til at opleve det. Klosteret har haft en stor betydning i lokalområdet, og vi vil gerne kunne give folk en andel i deres egen historie”.

Ørslev Kloster åbner kun dørene op for offentligheden ganske få gange om året – og den 8. juni er altså én af disse sjældne lejligheder. Her er alle velkomne, når musik, litteratur, kunst, teater og kulturhistorie samles i en spændende jubilæumsfestival for børn og voksne. Men dagen handler ikke kun om at fejre de 50 år, der er gået. Det er nemlig også i år, at klosteret med glæde kan konstatere, at fremtidens fundament er støbt:

”Ørslev Kloster har fået nogle meget store bevillinger, og med dem kan vi udvikle arbejdsrefugiet og området, og sikre de gamle bygninger. Derfor tør vi nu garantere, at der fortsat er arbejdsrefugium om 50 år”, lyder det.

Publiceret 08-04-2019